fredag 18 april 2014

Om att sitta ute!

Breda och tjocka som en halv stock - tål lätt övervikt!
Mycket "egen" design - men det  blev stabilt!
Varje vår är likadan - brevlådan fylls av butikskedjornas erbjudanden om utelivets "måste-prylar"! Maffiga monstergrillar skall samsas med nya utemöbler i konstrotting och aintwood. Utemöbler som är nästan helt lika och som ungefär samtidigt fyller framtidens återvinnings-containers! Men kärnfrågan finns kvar - så här års vill vi sitta ute, vad skall vi sitta på?

I vår familj slängs nästan inget som fortfarande fungerar - alltså dras vi med många halvgamla prylar. Men nu har vi till slut tröttnat på våra 1980-tals grådaskiga plaststolar med pulverlackat stålstomme och matchande bord. De såldes som "underhållsfria" - är alltså nästan omöjliga att underhålla! Dessutom gillar jag verkligen återanvändning av material. Det är nästan skön konst att se kreativa människor skapa nya nyttoföremål av gamla prylar med en alldeles egen utformning. Att skapa eget tar mer tid men lååångsaaamhet har ett egenvärde!

Vår egen kravspec - vad säger den? Den stenlagda uteplatsen (grannens kasserade 70-tals betongsten) på "Gesters" sydsida behöver möbler som stämmer med huset - trä, rött och rejält! Gärna långa bänkar och ett massivt långsmalt träbord däremellan. Enkelt årsunderhåll (linoljefärg och olja) och ursprungliga material önskade vi också. Det visade sig att vi redan hade allt material (utom lite gängad stång och muttrar).

 En gammal och gedigen bordskiva hittade vi på vinden.  2 x 0,7 meter och gjord av två 35 cm breda handhyvlade plankor med mycket kärnvirke var den absolut värd att bevara! Ett gammalt och trasigt underrede till en torkställning kapades, reparerades och byggdes på för att passa bordsskivan. Bänkarnas sittyta består av gamla golvplank (egentligen en halv kluven stock) från vår vagnsbod.  Planken är minst hundra år gamla, numrerade och har antagligen legat på flera golv. De flesta husägare hade säkert eldat upp dem. Nu bitvis ruttna och med mycket sliten yta, men efter högtryckstvätt, grovfräsning med motorsåg, handhyvling och handslipning fick de en vacker patina. Bänkarnas "bockar" (egen design) gjordes av begagnat virke samt 6 tum dräneringsrör av tegel som bultades ihop med gängstång och skruvades mot stockarna. Bänkarna är extremt stabila - men kräver två personer för förflyttning pga tyngden! Det gick åt ett par liter rå linolja och terpentin för att olja in trävirket samt lite engelskt röd linoljefärg - men framförallt många timmars arbete! Tegel och trä mår bra av att tas in vintertid och lite mer olja behövs säkert till våren, men annars är våra "nya" utemöbler garanterat långlivade! Och detta  gav mersmak - kanske blir det fler "hemkörda" bänkar till nästa vår?                        

Nöjd snickare tar igen sig - snart dags för nästa projekt!       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar