måndag 5 februari 2018

"Östra Flygeln" - vad är det för hus?


Som du kanske redan vet finns totalt tre bostadshus på gården, varav jag tidigare bara har berättat om det stora hus som vi kallar "Gesters". Mangårdsbyggnaden (byggd 1856) var bebodd fram till 1974. Den tidigare ägarfamiljen hette just Gester, som är ett lokalt soldatnamn.  På vardera sidan om "Gesters" ligger mindre hus (i vinkel mot mangårdsbyggnaden) och vi kallar dem helt enkelt för Västra och Östra Flygeln. De bildar tillsammans en U-formad gårdsplan öppen mot söder (se kartan tidigare i bloggen). Den Västra Flygeln är delvis renoverad och där har vi bott sedan vi köpte gården 1990 (jag berättar mer om Västra Flygeln en annan gång).

Östra Flygeln från nordost år 2011. Omklädd med kilsågad panel men lockläkten är delvis omålad.

Östra Flygeln är nästan säkert gårdens äldsta byggnad, sannolikt från 1700-talet. Den är flyttad  och ändrad minst en gång, det syns på urtag i timmerstommen. Yttermåtten är ca 5 x 15 meter och övervåningen har bara ståhöjd under mittstocken. Sannolikt har den haft många funktioner under tidernas gång. Under det tidiga 1900-talet var mittdelen en "insaltningsbod" - det märktes tydligt på de saltindränkta golvplanken där alla spikar rostat bort - kvar fanns bara bruna fläckar. Norra delen skall enligt ryktat ha varit bakstuga med vedeldad bakugn, men byggdes ca 1940 om till bostad.  Där bodde drängen Richard Herlin och hans växande familj i ett rum med kök och kökskammare klädda med pärlspont. Kallvatten med handpump och avlopp drogs in i köket. Till utedasset var det ca 40 meter. För värmen stod en vacker kakelugn och kökets nya vedspis klarade matlagningen.


Östra Flygeln från sydväst år 2015. Nyligen rödfärgad 3:e gången och med nyrenoverad veranda.
Så ser det ut än idag - ingen stor ändring har skett förrän nu. Även den södra delen av huset blev samtidigt (ca 1940) drängkammare för en annan av gårdens drängar. Från 1970- och 1980-talen fanns inga drängar och då kom Östra Flygeln att hyras ut som sommarhus. Då hade värmen kompletterats med ett par el-element som säkert var på mycket under vår och höst. Golvdraget hade minskats genom att lägga in tät plastmatta - en ödesdiger åtgärd skulle vi upptäcka senare. Från att vi köpte fastigheten 1990 har huset bara använts som förvaringslokal - ej bostad.

Nästa gång skall jag berätta vad vi har åtgärdat på Östra Flygeln under 28 år - det är faktiskt en hel del!

 
Interiör 2016. Ruttet golvbjälklag och lösa mellanväggar till hallen utrivna. Kakelugnen måste sättas om - läcker rök i alla skarvar!


Bildtexter:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar